TURİZM İŞLETME/YATIRIM BELGESİ
TURİZM BELGESİ NEDİR?
Turizm sektöründe yatırım yapacak şahıs ya da firmalara, yürürlükteki mevzuatlara uygun olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen belgedir. Turizm Yatırım belgesi alınabilmesi için planlanan yatırıma ilişkin proje raporu ve yatırımcı ile ilgili belgeleri kapsayan dosya ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır. 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ve diğer mevzuatta yer alan teşvik tedbirlerinin uygulanması amacıyla verilen Turizm Yatırım Belgesi’nde amaç, nitelikli turizm yatırımlarında artış sağlayarak, ülke ve bölge ekonomilerine katkıda bulunmaktır.
TURİZM BELGESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
1. Başvuru dilekçesi Bakanlıkça hazırlanmış matbu dilekçe doldurulur. Dilekçede talebin ne olduğu açıkça belirtilir ve belge başvurusunda bulunan kişinin adı-soyadı, imzası, tarih, irtibat telefonları ile yatırımın yer alacağı adres bilgilerine yer verilir. Başvuru sahibi tüzel kişilik ise, dilekçede kaşe ve tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imzası bulunur.
2. Rapor Tesis hakkında bilgilerin anlatıldığı raporda; tesisin adı, pafta, ada ve parsel numaralarının da belirtildiği açık adresi, türü ve varsa sınıfı, kapasitesi, yatırım finansmanı ve pazarlama bilgilerine yer verilir. Kapasite bilgilerinde: Yönetmelikte belirtilen tesisin türü ve sınıfı için öngörülen asgari nitelikleri sağlayacak şekilde tesiste yapılacak toplam oda ve yatak sayısı, yemek salonu, toplantı salonu ve gece kulübü gibi salonların metrekareleri ve bu metrekarelerin 1.2 metrekareye bölünmesiyle hesaplanılan salon kişi kapasitesi, ayrıca tesiste yer alacak amerikan bar, jimnastik salonu, anfitiyatro ve havuz gibi diğer kapalı ve açık düzenlemeler yer alır. Örnek kapasite: 70 oda (2 yataklı) +10 oda (1 yataklı) +4 suıt (3 yataklı) +2 suıt (4 yataklı) +2 apart ünite (2 yataklı), toplam:174 yatak, birinci sınıf lokanta: 120 kişilik yemek salonu + 50 kişilik özel yemek ve kokteyl salonu, ikinci sınıf lokanta: 75 kişilik yemek salonu, 100 kişilik çok amaçlı salon, 120 kişilik gece kulübü, hamam, sauna, jimnastik salonu, havuz bar, açık yüzme havuzu, 2 adet satış ünitesi,3 adet tenis kortu, 30 araçlık kapalı otopark.
3. Tapu ve/veya tapu tescil belgesi veya kiralama, izin, irtifak haklarını gösterir belge Yatırımın yer alacağı arazinin tümünü kapsayan tapu ve/veya tapu tescil belgesi, irtifak hakları, kira sözleşmesi gibi mülkiyet durumunu gösterir belge ve/veya belgelerdir.
4. Taahhütname Noter aracılığı ile yapılan taahhütnamenin içeriğinde, ”yatırımın Bakanlığa verilen başvuru belgelerine uygun ve Bakanlıkça belgelendirildiği şekilde yapılacağı, ayrıca yatırımın İmar Kanunu, yürürlükteki imar planı ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmesinin girişimcinin kendi sorumluluğunda olduğu, Bakanlıkça re’sen yapılacak araştırmalar veya ilgili kurum veya kuruluşlardan alınacak görüşler sonucunda, aksinin belirlenmesi durumunda, 2634 sayılı Kanun uyarınca işlem yapılacağını kabul ettiği ” hususları yer alır.
5. Ticaret sicili gazetesi(*) Belge başvurusunun tüzel kişilik adına yapılması durumunda, şirket tesciline ilişkin ticaret sicili gazetesi verilir. Ticaret sicili gazetesinde, faaliyet konuları arasında turizm işletmeciliğinin bulunması gerekir
6. İmza sirküleri (*) Belge başvurusunun tüzel kişilik adına yapılması durumunda imza sirküleri verilir. İmza sirküleri noter tarafından düzenlenir ve tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin isimleri ve temsil yetkisinin sınırlarını içerir.
7. Fikir projesi(*) Golf tesisleri, kongre ve sergi merkezleri, tatil merkezleri, eğlence merkezleri, temalı parklar ve turizm kompleksleri için fikir projesi hazırlanır. Diğer tesis türleri için bu zorunluluk bulunmamaktadır. Fikir projesi yerine avan veya uygulama projesi de kabul edilir. Tesis hakkında genel olarak fikir verebilecek 1/200 ölçekte düzenlenmiş fikir projesinde; tesisin konumu, yakın çevresi ile ilişkisi, mimari kitlesel çözümü, mekansal ilişkileri ve yapısal özelliklerine yer verilir. Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde, bu tesislerden ayrıca, 1/200 ölçekte fikir maketi istenebilir.
8. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul Kararı(*) Tarihi özelliği nedeniyle özel belge talebinde bulunulan tesislerden Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul Kararı istenir.
9. Referans kişi veya kuruluş yazısı(*) Bakanlık gerekli görmesi halinde, Bakanlıkça uygun görülen kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, dernek ve vakıf gibi kuruluşlardan referans yazısı isteyebilir. Referans kişilerin ise kendi alanlarında bilimsel veya mesleki yeterliliklerinin kabul görmüş olması gerekmektedir.
10. Sağlık Bakanlığı yazısı(*) Termal turizmi tesislerinden, sağlık ve tedavi ünitelerinin Sağlık Bakanlığınca belirlenen yapı ihtiyaç programına uygun olduğunu gösteren belge istenir.
11. İsim tescil belgesi(*) Tesisin adı, yetkili idareler tarafından tescil edilmiş ise tescile ilişkin belge verilir.
12. Vekaletname(*) Talep sahibi tarafından talebine ilişkin işlemleri yürütmek üzere görevlendirilen kişiye, noter aracılığı ile verilen yetkilendirme yazısıdır. Bu yazı, talep sahibi adına hareket ettiğini belirten kişilerden istenir. (*) Hangi tesisler için zorunlu olduğu açıklamalar bölümünde belirtilmiştir. İşlem Süreci Yatırım belgesi için başvuruda bulunan yatırımcılar, yukarıda belirtilen mevzuata uygun olarak yatırımlarını gerçekleştirirler. Yatırımcı, Yönetmelikte belirtilmiş, ayrıntıları ise Tebliğde açıklanmış olan evrak ile Bakanlığa başvurur. Yapılacak yatırım, talep edilen tür ve varsa sınıfı için Yönetmelikte tanımlanmış her tesis türü için ayrı ayrı belirtilen asgari niteliklere uygun olarak gerçekleştirilir. Diğer taraftan, yatırımın Yönetmelikte tüm tesisler için belirtilmiş genel nitelikler bölümündeki hususlara da uygun olarak, belirlenmiş sürelerde tamamlanması gerekmektedir. Bakanlıkça incelenerek uygun bulunmuş başvurular sonucunda; Genel Müdürlük onayının alınması ve belgeye ilişkin gereken vergi ve harçların yatırılmasını takiben yatırım belgesi düzenlenir. ıslak mendil önetmelikte belirtilmiş bazı tesisler için yatırım belgesi verilmesi, Değerlendirme Kurulunun kararına bağlıdır. Yatırım süresi sonunda ya da tesis tamamlandığında Turizm Deneme İşletmesi Belgesi için başvurulması gerekir. Başvuruda bulunulmamış ise, tesis mahallinde durum tespiti için denetim yapılır ve Kanun gereği gereken işlem tesise uygulanır.
SEKTÖREL TURİZM BELGESİ AÇILIMI
Oteller Turizm İşletme Belgesi, Moteller Turizm İşletme Belgesi, Restaurantlar Turizm İşletme Belgesi, 1 Sınıf Lokantalar Turizm İşletme Belgesi, Eğlence Tesisleri Turizm İşletme Belgesi, Spor Tesisleri Turizm İşletme Belgesi, Yayla Tesisleri Turizm İşletme Belgesi, Kayak Tesisleri Turizm İşletme Belgesi, Tatil Köyleri Turizm İşletme Belgesi, Kaplıca Termal Tesisler Turizm İşletme Belgesi, Türk Hamamı Turizm İşletme Belgesi, El Sanatları Kültür Tesisi Turizm İşletme Belgesi
ARMA DANIŞMANLIK, TURİZM İŞLETME/YATIRIM BELGESİ ALIMINDA FİRMALARA GEREKLİ DESTEĞİ VERMEKTEDİR.