ISO 22301 / BS 25999 İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 22301, acil durum ve işe yeniden başlama planları oluşturarak, uygulayarak ve denetleyerek, işinizin sürekliliğinde herhangi bir kesinti riskinin gerçekleşmesi durumunda oluşacak etkinin azaltılmasını sağlar. Etkin bir ‘’İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’’ işin kesintiye uğraması sonrasında etkili ve çabuk iyileşmeye yardım ederek, pazar payını, firma ismini ve markasını korumaya yardımcı olur.
ISO 22301 Uluslararası İş Sürekliliği Yönetimi Standardı 15 Mayıs 2012’de yayınlandı.
Yeni ISO standardı, etkin bir İş Sürekliliği Yönetim (İSY) Sİstemini oluşturmak ve yönetmek için gerekliliklerin ne olduğunu tanımlamaktadır ve diğer ISO standartlarında olduğu gibi denetlenebilir olma özelliği ile kuruluşların sisteme uygunluk göstermeleri güvence altına alınır.
Eski BS 25999 standardını temel alan ISO 22301, iş sürekliliği yönetiminin ölçümleme gerekliliklerini tanıtır ve İSY için operasyonel planlama ve kontrollerin nasıl oluşturulacağı konularına vurgu yapar.
ISO 22301, BS 25999 standadının yerini alacaktır ve dolayısıyla İş Sürekliliği Yönetimi konusunda ilk kez belgelendirme talep eden kuruluşlar ISO 22301 standardına göre denetlenecektir. BS 25999 belgeli kuruluşlar için ISO 22301 standardına ARMA BELGELENDİRME VE EĞİTİM ile birlikte geçiş nispeten daha basit olacaktır. .
ISO 22301'in YARARLARI
***Kuruluşunuzun çalışmasının doğal afet ya da başka nedenlerle kesintiye uğraması riskini minimize etmeye yardımcı olan ve bu riskin gerçekleşmesi durumunda da yeniden faaliyete başlanabilmesi için, riskleri en etkin şekilde yönetme kabiliyetini sağlayan bu standart, özellikle yapısal ve formal İş Sürekliliği Yönetim Sisteminizi anlamak, geliştirmek ve yürütmeyi mümkün kılmak için oluşturulmuştur.
***Belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan bağımsız bir denetim organizasyonun çalışma paydaşlarına, iş sürekliliklerinin devam yeteneğini kanıtlamayı sağlayacaktır. İş Sürekliliği
***Yönetim Sisteminin değerlendirilmesi başlıca aşağıdaki aşağıdaki faydaları sağlar:
***Organizasyonda ilgili tehditlerle karşılaşıldığında esnekliği arttırır.
***İş Etki Değerlendirmesi çalışması süresince tespit edilen kritik iş faaliyelerinin korunması için gerekli olan yeterliliği geliştirir.
***İş planlaması ile entegre olduğunda, markanın korunması ve marka hasarı riskini yönetme ve iş sürekliliğinin kesintiye uğraması riskini yönetme kapasitesinin geliştirilmesini sağlar
ARMA DANIŞMANLIK VE EĞİTİM sistemin kurulmasında ve işleyişinde gerekli çalışmayı en iyi şekide yürütecektir.