Kalite Seçenek değil, Gerekliliktir...
Başarınız Arma ile Şekilleniyor...
Çeşitli sektörlerin çeşitli belgelendirme ihtiyaçlarında doğru tercih her zaman Arma Belgelendirme. Başarınızı ve kalitenizi doğru ifade etmek ve bir adım öteye taşıyabilmek için belgelendirme hizmetlerimizi inceleyin.
Kalıcı Başarı için Kalıcı Çözümler...
Sürdürülebilir bir başarı elde etmek için geçici değil kalıcı çözümleri tercih etmelisiniz. Kalite belgeleri, faydalı ürün ya da marka gibi size uzun yıllar başarıyı sağlaycak çözümler için kalıcı bir çözüm ortağınız olmalı.
0.543
695 52 11
0.533.136 70 33
info@armabelgelendirme.com
ISO TS 13027 GIDA ÜRETİM YERLERİNDE HİJYEN MUAYENESİ

ISO 13027 GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MUAYENESİ

 

Standard, gıda imal yeri sosyal tesisleri, işletmenin çevresi, yakıt depoları ve sistemleri, aydınlatma ve ısıtma sistemi, depolama yerleri, üretimde kullanılan alet ve donanımlar, çalışanlar ile ilgili dezenfeksiyon ve sterilizasyon kuralları kapsar.

Tüketiciye zarar vermemek amacıyla güvenli gıda üretmek için; gerekli olan temel çevre ve üretim koşullarını sağlar.

       *Gıda imal yerinin yapısı ile ilgili kurallar

       *Sosyal tesisler ile ilgili kurallar (büro, yemekhane, bulaşıkhane, duş, tuvalet, yatakhane, revir,

       *Soyunma-giyinme yeri vb. sosyal tesisler, Gıda işleme alanları)

       *İşletmenin çevresi ile ilgili kurallar

       *Yakıt depoları ve sistemleri ile ilgili kurallar

       *Aydinlatma ve ısıtma sistemi ile ilgili kurallar

       *Depolama yerleri ile ilgili kurallar

       *Çalışanlar ile ilgili kurallar

       *Temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon ile ilgili kurallar

       *Kritik kontrol noktaları ile ilgili kurallar,

       *Gıdaların üretimi ile ilgili kurallar

       *Depolama ve sevk kuralları

 

GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MUAYENESİ

27009 sayı ile 26.09.2008 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanmış olan Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik ve TS 13027 Gıda Üretim Yerlerinde Hijyen ve Sanitasyon Genel Kurallar Standardına göre muayene hizmeti gerçekleştirmekteyiz. Bu hizmeti talep eden Öncelikli Gıda Yerleri: Gıda Üreticileri, Gıda ile Temas Eden Malzeme Üreticileri, Gıda Satış Yerleri, Gıda Depoları, Oteller, Marketler, Cafeler, Restaurantlar, Toplu Yemek Üreticileri, Büfeler, Private Label Üreticileri…

Alt yapı koşulları, çalışma ortamları, teknik donanımları, alet ve ekipmanları, çevresel faktörler, personel şartları Gıda Mevzuatlarına uygun olarak muayene edilmektedir

 

SANİTASYON

Sanitasyon latince'de sağlık anlamına gelen sanitas kelimesinden köken almıştır. Sanitasyon geniş anlamda insan sağlığının iyileştirilmesi, korunması ve sağlığın tekrar kazanılmasında uygulanacak prensipleri içermektedir. Gıda sanayinde sanitasyon denilince"üretimde hijyenik ve sağlıklı durumların yaratılması ve devam ettirilmesi " anlaşılmaktadır. Sanitasyon doğada biyolojik dengenin korunması konusu içinde yer alan ve insan sağlığı ve rahat bir yaşam sürmeleri amacıyla yapılan çalışmaların tümünü kapsamaktadır.

 

HİJYEN

Hijyen ise, sanitasyonla iç içe olup her ikisi birbirini tamamlayan kavramlardır. Antik Yunan mitolojisine göre “Hygienia” sağlık tanrıçasıdır ve aynı zamanda hekimliğin babası olan “Asklepios”un kızıdır. Hijyen daha çok hastalıkların sebepleri ve bunların ortadan kaldırılması yani koruyucu hekimlik denilen bir alanı kapsamaktadır. Gıda hijyeni ise sağlıklı gıda üretimi amacıyla çiftlikten sofraya kadar her aşamada uygun koşulların temini için yapılan tüm çalışmaları kapsamaktadır. Diğer bir deyim ile hijyen; ”tüm aşamalarda sağlık güvenilirliğini ve kalite korunumunu sağlamak için gerekli önlemler” olarak tanımlanmaktadır.

 

LABORATUVAR ANALİZLERİ

***Ortam Havasının Mikrobiyal Yükünün Ölçümü: AIR SAMPLER (Hava Örnekleyici) Cihazı ile alınan örnekler laboratuarlarda analiz edilir ve Ortam Havasının Mikrobiyal yükü belirlenir.

***Personel Hijyeni: Personellerin elinden Swap ile alınan örnekler akredite laboratuarda analiz edilir.

***Yüzey Hijyen Kontrolleri: İşletme içerisindeki yüzeylerden ( tezgahlar, duvarlar, alet-ekipmanlar v.b.) swap ile alınan örnekler laboratuarda analiz edilir.

***İçme-Kullanma Sularının Kontrolü: İşletmede kullanılan sulardan alınan örnekler laboratuarlarda analiz edilir.Değerlendirme ve Raporlama:Yapılan işletme denetim sonuçları ve laboratuar analiz sonuçları değerlendirilir, değerlendirme sonuçları rapor halinde tarafınıza sunulur.

 

ONAYLI KURULUŞTAN YAPTIRILAN HİJYEN VE SANİTASYON MUAYENESİNİN FAYDALARI

*Mevzuatlara uyum sağlanır.

*Mevcut veya olası tehlikelerin belirlenmesi sağlanır.

*Müşteri Şikayetlerinde azalma sağlanır.

*Periyodik denetimler sayesinde personellerin kontrollü çalışması sağlanır.

*Periyodik denetimler ile işletmenizin hijyen gelişimini izleyebilirsiniz.

*Mesleki yeterliliğe sahip personeller tarafından işletmenizin durumu raporlanır.

*Tarafsız bir göz ile check-up olanağı elde edilir.

ARMA DANIŞMANLIK,  ISO 13027 GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MUAYENESİ

firmalara gereken desteği verecektir…..