ISO 22 000:2005 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
Gıda güvenliği, gıdanın tüketim aşamasında insan sağlığını tehdit etmemesidir. Gıda güvenliği ile ilgili potansiyel tehlikeler, gıdanın üretiminde kullanılan hammaddeden son ürüne, ambalajlamasından dağıtımına kadar bütün aşamalarda gerçekleşebilir. Bu nedenle, kontrolün bütün gıda zinciri boyunca etkin bir şekilde yerine getirilmesi gerekir.
Gıda kaynaklı hastalıklar ve ölümler ile bunlarla ilgili maliyetlerin azaltılmasının amaçlanması, tüketici bilinç düzeyinin artması, yurtdışına gıda ihraç eden firmaların ihraç ettikleri ülkelerin zorunlu yasal şartlarına uyma zorunluluğu nedeni ile HACCP tabanlı gıda güvenliği yönetim sistemleri günümüzde giderek yaygınlaşmıştır.
Gıda güvenliğini sağlamak ve belgelendirmek üzere çeşitli ülkelerdeki HACCP standardı yanında İngiltere'de BRC (British Retails Concortium), Almanya ve Fransa'da IFS (International Food Standart) standartları uygulanmaktadır. Bu nedenle bu ülkelere gıda ihracatı yapacak firmalar için bu standartlar ek bir maliyet getirmektedir. International Standart Organization (ISO) tarafından Eylül 2005 yılında HACCP gıda güvenliği konusunda ilk uluslararası standart olan ISO 22 000 yayınlanmıştır. ISO 22 000 uluslararası geçerliliği olan ISO 9000 gibi bir standarttır.
ISO 22 000 KAPSAMI
ISO 22 000 tamamen gıda güvenliğine odaklanmış bir standarttır. Standart, gıda endüstricilerinin müşteri ve tüketicilerine karşı gıda güvenliği ilkelerine bağlı olduklarını göstermek için gıda güvenliğinin garanti altına alınmasında araç, teknik, süreç ve kontrolün bir yönetim sistemi altında bir araya getirilmesini istemektedir.
Bilindiği gibi HACCP sistemi daha çok gıda üreticileri tarafından uygulanmaktadır. ISO 22 000 gıda üreticilerinin yanında;
*Hammadde tedarikçileri
*Gıda perakendecileri
*Hayvan yemi üreticileri
*Gıda nakliyeci firmaları
*Gıda ile temas eden ambalaj üreticileri
*Gıda makinları üretcileri
*Gıda sektörüne yönelik temizlik kimyasalı üreticileri
*Hazır yemek firmaları
*Gıda ile temasta bulunan diğer öğeleri üreten kuruluşları da kapsamaktadır.
ISO 22 000 ile HACCP ARASINDAKİ FARKLAR
ISO 22 000 gıda zincirindeki mevcut potansiyel tehlikelerin tehlike analizi ile belirlenmesini, kontrol önlemlerinin (ÖGP veya KKN ile) belirlenmesini, uygulanmasını, izlenmesini, sonuçlarının değerlendirilmesini ve analizini, iyileştirilmesini, iç ve dış değişiklikler doğrultusunda güncellenmesini talep eder. Şimdiye kadar TSE 13001, DS 3027 gibi standartların ön koşullarında (cam, kesici ve kimyasal madde kontrolüne ait) kontrol önlemleri ve bunların izlenmesi ve değerlendirilmesi konusu tetkiklerde gündeme gelmemekteydi. ISO 22 000 denetimlerinde bu konu göz ardı edilmeyecektir.
HACCP daha çok gıda üreticilerinin uyguladığı bir sistem iken ISO 22 000 in kapsama alanı daha önce de belirtildiği gibi çok geniştir. Gıda güvenliği politikasının yanında gıda güvenliği hedefleri, operasyonel ÖGP ler, ISO 22 000'in HACCP ten farklı bir yönüdür. ISO 22 000 tehlike analizlerinde risk analizi yapılmasını, kullanılan yöntemin açıklanmasını ve gıda güvenliği tehlikesi değerlendirme sonuçlarının kayıt altına alınmasını istemektedir. Bu değerlendirmenin nasıl yapılacağı konusunu ise firmalara bırakmıştır. ISO 22 000 de allergen kontrolü standardın şartlarından birisidir. HACCP teki bildirme ve geri çağırmadan farklı olarak ISO 22 000 de acil duruma ve kazaları yönetmeye yönelik prosedür oluşturulması ve uygulanması istenmektedir. Ayrıca HACCP teki uygun olmayan ürün kavramına ek olarak potansiyel güvenli olmayan ürün kavramı geliştirilmiştir.
ISO 22 000'in YARARLARI
*Rekabet gücünü arttırır
*Müşteri güvenini artırır.
*Uluslararası ilişkilerde artış ve ticaret kolaylığı sağlar
*Üretimde bir disiplin oluşturur
*Üretim, satış, depolama gibi aşamalardaki fireleri azaltır
*Prestiji arttırır
*Ürün ve hizmet kalitesinde artış sağlar
*Etkin bir otokontrol sistemi sağlar
*Ürün yaklaşımı yerine sistem yaklaşımını getirir
*Dokümanların iyileştirilmesini sağlar
*Tedarikçi, müşteri ve denetleyicilerle etkin iletişimi sağlar
*Potansiyel tehlikelerin tanımlanması ve kontrolünde etkin hareket sağlar
*Proses kontrolü dokümanlarla kanıtlanır.
*Güvenilir ürün üretimi ile yönetici ve çalışanlar üzerinde olumlu fayda sağlayarak ,iş verimini artırır.
*Çalışanların ve tüketicinin bilinçlenmesini sağlar
*Yönetimin etkinliğini arttırır
ARMA DANIŞMANLIK VE EĞİTİM ,22 000 Gıda Güvenliği belgelendirme firmanıza gereken desteği vermektedir.